Nieuwswekker: Vuurwerkverkoop gestart + Onder water schaken

Goedemorgen Ook op deze donderdag staat er een Nieuwswekker voor je klaar en ben je zo weer helemaal op de hoogte. Veel leesplezier!

Het weer

Er trekken buien over het land. In de loop van de dag breekt ook soms de zon even door. Het blijft stevig waaien en het wordt 10 tot 11 graden.

Dit heb je misschien gemist:

- Het aantal jongeren dat voor overlast zorgde met vuurwerk is nog nooit zo laag geweest als vorig jaar. Daardoor hoefden minder jongeren naar bureau Halt. Bij die organisatie komen jongeren en kinderen vanaf 12 jaar terecht als ze iets strafbaars doen. Dat er zo weinig overlast was, komt deels door het vuurwerkverbod dat we toen hadden.

Sommige kinderen kregen van bureau Halt les over vuurwerk. We maakten er eerder deze video over.

Les over vuurwerk: 'Ik vind het gewoon mooi'

- Spieken tijdens een toets. Heb jij dat weleens gedaan? In Arnhem deed iemand het wel op een hele bijzondere manier. Tijdens een verkeersexamen droeg een kandidaat een camera-vest. Iemand anders kon zo meekijken en de goede antwoorden doorgeven. Helaas voor hem werd hij gesnapt. Hij is opgepakt en heeft z'n toets natuurlijk niet gehaald.

Dit is vandaag in het nieuws:

- Nog meer vuurwerk-nieuws: want vanaf vandaag is het toegestaan om fonteinen, grondtollen en ander vuurwerk te kopen. Veel mensen zetten vroeg hun wekker om naar de winkel te gaan. Je mag geen vuurwerk kopen als je 11 jaar of jonger bent, maar kinderen mogen wel met hun ouders mee. Hoe druk het vandaag is met de vuurwerkverkoop, zie je vanavond in het Jeugdjournaal.

Vind jij het leuk om geld uit te geven aan vuurwerk? Laat het ons weten!

Het is leuk om geld uit te geven aan vuurwerk.

10.699 stemmen

Deze stelling is gesloten

38% 4.116 stemmen

61% 6.583 stemmen

Hoe lang mogen we eigenlijk nog vuurwerk afsteken met Oud en Nieuw, nu de regels strenger worden? Lucas zocht het uit:

Uitgezocht: Hoe lang mogen we nog vuurwerk afsteken met Oud en Nieuw?

- In Groningen begint het NK onderwater-schaken. De borden liggen op 1.20 meter diepte en de pionnen zitten dan met magneetjes aan het bord vast. Zo kunnen ze niet omhoog drijven. De deelnemers moeten elke keer naar beneden duiken om een zet te doen.

En dan nog even dit...

Hond Mick uit Enschede liep weg van huis en is opgespoord in Duitsland.

Hond Mick liep weg maar is opgespoord in Duitsland