Natuurbeschermers: Deze dieren zijn echt bijna uitgestorven

Een natuur- en dierenorganisatie heeft een lijst gemaakt met diersoorten die extra aandacht moeten krijgen in 2023. Deze dieren worden namelijk allemaal met uitsterven bedreigd.

De organisatie probeert de dieren te beschermen. Lees hieronder hoe ze dat doen!

Het Afrikaanse schubdier is een ernstig bedreigde diersoort. Dat komt doordat stropers het dier doden voor hun klauwen en bijzondere schubben. Dat is natuurlijk hartstikke verboden.

Natuurbeschermers hebben een nieuw project gestart om de dieren te beschermen. Ze doen bijvoorbeeld onderzoek naar het leefgebied van de schubdieren.

Deze reusachtige kikker kom je niet zomaar tegen in je vijver. De goliath-kikker wordt namelijk ook met uitsterven bedreigd. Dat komt doordat er ook op deze dieren wordt gejaagd en omdat hun leefgebied steeds kleiner wordt.

De grote kikkers kunnen wel 3 kilo wegen. Dat is bijna hetzelfde gewicht als een konijn of een klein hondje. Natuurbeschermers gaan in 2023 de leefgebieden van de goliath-kikkers beschermen zodat ze zich rustig kunnen voortplanten.

De Tonkin stompneus-aap komt maar in een paar bossen voor in Vietnam. Ongeveer 80 procent van deze apensoort woont in maar één bos. De apen met het bijzondere neusje worden bedreigd doordat er op ze wordt gejaagd. Ook verliezen ze steeds meer van hun leefgebieden.

Met drones en speciale warmtebeeld-camera's proberen deskundigen de dieren op te sporen. Doordat ze weten waar de dieren zijn, kunnen ze beter beschermd worden tegen stropers.

De Chinese tijger is één van de zes tijgersoorten die nog in het wild leven. Volgens schattingen zijn er nog maar 221 van deze tijgers in Thailand en Myanmar.

De natuurorganisatie zegt dat ze samenwerken met de bewoners van Myanmar om de tijgers, hun prooi en hun leefgebied te beschermen.

Dit dier ziet er best bedreigend uit, maar zelf worden de citroenhaaien ook bedreigd. Deze haaien zwemmen in ondiep en warm water. Ze hebben een geelbruine kleur, die lijkt op een citroen. Daar hebben ze ook hun naam aan te danken. De haaien kunnen wel drie meter lang worden. Dat is net iets groter dan een pingpongtafel.

De haaien broeden voor de kust van West-Afrika. Onderzoekers proberen zoveel mogelijk te weten te komen over de citroenhaaien zodat ze de dieren beter kunnen beschermen.

Dit is misschien wel de zeldzaamste slang ter wereld. Deskundigen denken namelijk dat er nog maar twintig van deze sierlijke grondslangen op de wereld leven. Ze leven op het kleine eiland Saint Lucia in Midden-Amerika. Daar leven geen roofdieren die de slangen kunnen opeten. Maar een rattenplaag of een grote storm kan er al voor zorgen dat de slangen uitsterven.

Op het vasteland wordt daarom een slangenreservaat gemaakt. Dat is een plek waar slangen beschermd kunnen leven. Zo hopen deskundigen er meer van deze bijzondere slangen komen.