Faya heeft een knieblessure die veel voetballende meisjes krijgen

Faya heeft een knieblessure die veel voetballende meiden krijgen

We moeten er alles doen om te voorkomen dat jonge voetballers geblesseerd raken aan hun knie. Dat zeggen deskundigen. Ze maken zich vooral zorgen om voetballende meiden.

Het gaat ze om blessures aan de voorste kruisband. Dat is een soort elastiek bij je knie dat ervoor zorgt dat je onderbeen niet te ver naar voren gaat. Die band kan scheuren. Als dat gebeurt doet het veel pijn en kan je lang niet voetballen.

Vaker bij meisjes

Iedereen kan deze blessure krijgen, maar vooral bij meiden gebeurt dat opvallend vaak.

Het lichaam van meisjes is anders, hun hormonen zijn anders en meisjes bewegen anders.
Anne Benjaminse, blessure-onderzoeker

De 15-jarige Faya droomt ervan om profvoetballer te worden. Ze speelt bij FC Twente. Maar een paar maanden geleden ging het mis. Tijdens het voetballen kreeg ze een duwtje en scheurde haar voorste kruisband.

Operatie

Om nog te kunnen voetballen, moest Faya geopereerd worden. Dat is inmiddels gebeurd. Nu werkt ze hard om weer te kunnen voetballen. Maar dat gaat nog wel even duren.

Ik ben nu 4 maanden onderweg en ik mag al een beetje met een bal passen.
Faya

Bepaalde oefeningen kunnen de kans op de blessure kleiner maken. Deskundigen vinden dat deze oefeningen door alle jeugdteams moeten worden gedaan.

Ook Faya is deze maanden druk met oefeningen. Ze gaat zelfs vier keer per week naar de fysiotherapeut. Allemaal om snel sterker te worden.

Ik ga nu zorgen dat ik sterker word, zodat het niet nog een keer gebeurt.
Faya