Nieuwswekker: Verstappen tweede in Saudi-Arabië + Begin lente

Goedemorgen! Hopelijk heb je goed geslapen, want de nieuwe schoolweek is weer begonnen. Heb je er zin in? Met deze Nieuwswekker begin je jouw dag in ieder geval goed.

Het weer

Het is een bewolkte maandag met in het noorden van het land wat regen. Het wordt 9 tot 12 graden.

Het weer van maandag 20 maart.

Dit gebeurde terwijl je sliep:

- Max Verstappen is tweede geworden bij de tweede Formule 1-race van het seizoen in Saudi-Arabië. Hij startte vanaf de vijftiende plek en wist een hoop auto's in te halen. Alleen zijn teamgenoot Sergio Perez bleef hem voor. Perez won de race. De twee gaan nu gelijk op in het klassement om de wereldtitel. Verstappen heeft 44 punten en Perez 43.

- In 10 Afrikaanse landen lopen 190 miljoen kinderen gevaar door vervuild drinkwater. Daarvoor waarschuwt kinderrechtenorganisatie Unicef. Wereldwijd sterven volgens Unicef duizend kinderen per dag, omdat ze geen schoon water hebben. De organisatie wil dat er snel iets gedaan wordt aan dit probleem.

- In Rotterdam hebben feestende fans de spelersbus van Feyenoord opgewacht. Onder luid gejuich en met vuurwerk vierden ze de historische 3-2 overwinning op Ajax. De winst betekent dat Feyenoord nu ruim bovenaan staat in de eredivisie.

Dolgelukkige Feyenoord-supporters onthalen spelersbus na overwinning op Ajax

Dit is vandaag in het nieuws:

- Misschien wordt er bij jou op school deze week ook over liefde en seksualiteit gepraat. Het is namelijk de Week van de Lentekriebels. Steeds meer scholen doen eraan mee. Dit jaar is het thema: Wat vind ik fijn. Kinderen leren zo wat ze prettig vinden en kunnen daardoor ook beter nee zeggen tegen gedrag wat ze niet fijn vinden.

- De lente is vandaag officieel begonnen! Je hebt het misschien al wel gemerkt. Het weer is een stukje warmer, het blijft langer licht en misschien heb je vanochtend op de fiets de vogeltjes al wel horen fluiten. De natuur is klaar voor het nieuwe seizoen.

We maakten er eerder al deze video over:

Lentekriebels! De natuur is klaar voor een nieuw seizoen

- Voor het zesde jaar op rij is Finland het gelukkigste land ter wereld. Dat blijkt uit een rapport over meer dan 150 landen. In de lijst wordt bijvoorbeeld gekeken naar hoeveel geld mensen hebben, gezondheid en vrijheid. Nederland staat op plek 5.

Over dit onderwerp hebben we ook een stelling. Reageren kan hieronder!

Nederland is het leukste land om in te leven.

15.144 stemmen

Deze stelling is gesloten

46% 6.991 stemmen

53% 8.153 stemmen

En dan nog even dit:

Marwan van 13 heeft een bijzondere hobby. Hij is helemaal gek van draaiorgels. En sinds kort heeft 'ie er zelf eentje.

Marwan (13) heeft een eigen draaiorgel