Nieuwswekker: Demonstraties Frankrijk + Winnaars muziekprijzen

Goedemorgen! Klaar voor je laatste schooldag van de week? We hebben het nieuws weer voor je klaargezet.

Het weer

Een beetje van alles wat vandaag: wolken, zon en buien. In de middag valt de meeste regen. Daar kan dan ook onweer en hagel bij zitten.

Dit gebeurde er terwijl je sliep:

- In Frankrijk zijn protesten gisteravond weer uitgelopen op rellen. Fransen zijn boos op hun premier. Die wil dat ze twee jaar langer doorwerken, voor ze met pensioen mogen. Meer dan een miljoen mensen gingen de straat op. Er zijn meldingen gekomen van vernielingen en brandstichting. 170 mensen zijn gearresteerd. Ook zijn er bijna 150 agenten gewond geraakt.

Brandweerlieden proberen in brand gestoken voorwerpen te blussen in Parijs

- De dassen die onder het spoor wonen bij Esch in Noord-Brabant, worden daar weggehaald. Spoorbedrijf ProRail heeft daar toestemming voor gekregen. De dieren zorgen voor veel treinproblemen doordat ze onder het spoor hebben gegraven.

Daardoor rijden er sinds dinsdag geen treinen meer in Noord-Brabant tussen Den Bosch en Boxtel. We maakten er eerder deze video over:

Waarom kunnen er door dassen geen treinen rijden?

- De 3FM-Awards zijn uitgereikt! Dat zijn prijzen voor de beste Nederlandse artiesten. De Haagse band Goldband heeft de 3FM Award voor beste groep gekregen. Goldband won ook de award voor beste samenwerking voor het nummer Stiekem, dat zij maakten met zangeres Maan. Andere winnaars zijn Joost, S10 en Claude.

Dit is er vandaag in het nieuws:

- Een middelbare school in Sittard heeft sinds kort een weggeef-lokaal. In dat lokaal kunnen kinderen gratis tweedehands spullen ophalen. Bijvoorbeeld boeken en schoolspullen, maar ook kleding.

Onze stelling gaat hier over. Reageren maar!

Als je spullen niet gebruikt, moet je die weggeven.

12.647 stemmen

Deze stelling is gesloten

50% 6.436 stemmen

49% 6.211 stemmen

- De mannen van het Nederlands elftal spelen vanavond de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk. Een aantal voetballers missen die wedstrijd omdat ze ziek zijn. Het gaat om Sven Botman, Cody Gakpo, Matthijs de Ligt, Joey Veerman en Bart Verbruggen. Zij worden vervangen.

- In Japan begint het WK kunstschaatsen. Voor Nederland doet Lindsay van Zundert daar aan mee. Twee jaar geleden stond ze voor het eerst op een WK. Toen gingen we naar haar toe met jullie vragen.

Kunstschaatser Lindsay van Zundert beantwoordt vragen van kinderen

En dan nog even dit:

De ramadan is begonnen! We spraken er gisteren over met kinderen uit Deventer.

Deze kinderen doen mee met de ramadan