Helft brugklassers wil telefoon inleveren tijdens schooltijd

Helft brugklassers wil telefoon inleveren tijdens schooltijd

Heb jij altijd een telefoon mee naar school? De meeste brugklassers wel. Maar de helft van de leerlingen uit de eerste klas van de middelbare school zou die telefoon het liefst inleveren tijdens de lessen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Jeugdjournaal.

Afleiding

Leerlingen uit het onderzoek vinden dat een telefoon niet in de klas hoort, omdat het te veel afleidt. Ze vinden het een goed idee als ze hun telefoon niet meer mogen gebruiken onder schooltijd.

Ik vind het wel goed dat ze weg zijn, want op tafel... Dan kijken mensen al snel of ze een berichtje hebben.
Dilano

Op veel scholen zijn de regels over het wel of niet inleveren van je telefoon nu nog heel verschillend. Brugklassers zouden willen dat er op alle scholen dezelfde regels komen.

Buiten de klas je telefoon gebruiken willen de brugklassers trouwens nog wel. Zo kan je in de pauze nog even TikTok of Insta checken of een spel spelen. Helemaal geen mobiel meer op school zien de meesten dan ook niet zitten.

Handig

Een telefoon kan soms namelijk ook juist handig zijn in de les, vinden sommige brugklassers. Sommige leraren gebruiken telefoons om een quiz of een spel mee te doen.

Dan is het een stuk leuker om te doen. En je leert er ook nog eens van.
Mats

Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat de meeste kinderen zichzelf 'telefoonverslaafd' vinden. Daar maakten we deze video over:

Verslaafd aan je telefoon? Dan ben je niet de enige