Nieuwswekker: Messi kampioen + Dino-skelet uitgepakt

Goedemorgen! Klaar voor een zonnige Eerste Pinksterdag? Je begint hem in elk geval goed met weer een kakelverse Nieuwswekker.

Het weer

Het is - net als gister - zonnig en warm. Hier en daar is er wel wat bewolking, maar het blijft droog. Het wordt tussen de 18 en 24 graden.

Dit heb je misschien gemist:

- Gisteren demonstreerden klimaatactivisten in Den Haag door een snelweg te blokkeren. Inmiddels is bekend dat de politie daarbij bijna 1600 mensen heeft aangehouden. Veruit de meeste mensen zijn kort daarna weer vrijgelaten.

- Paris Saint Germain is voetbalkampioen van Frankrijk geworden. De ploeg met sterren als Messi en Mbappé speelde gisteravond gelijk en is daardoor niet meer in te halen. Lionel Messi maakte het enige doelpunt voor PSG.

- In Egypte hebben archeologen een bijzondere vondst gedaan. Ze vonden eeuwenoude graftombes en werkplaatsen. Die werkplaatsen werden gebruikt om mensen en dieren te mummificeren.

Nieuwe eeuwenoude tombes en werkplaatsen in Egypte onthuld

Dit is vandaag in het nieuws:

- In Turkije wordt vandaag een nieuwe president gekozen. Twee weken geleden waren er ook verkiezingen, maar toen haalde geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen. In Turkije is dat wel nodig. Daarom is er vandaag een tweede stemronde.

Nog twee mannen kunnen president van het land worden. Daar maakten we eerder deze video over:

Turkije naar de stembus: komt er een nieuwe president?

- Vandaag wordt in het Oertijdmuseum in Boxtel het skelet van een dino uitgepakt. Het is een Plateosaurus, een dinosoort die meer dan 200 miljoen jaar geleden in Europa voorkwam. Dat er grote dino's in Europa worden gevonden is best bijzonder.

- Sor was vorige maand een van de grote winnaars van de Edisons, de bekendste muziekprijzen van Nederland. En hij wint wel vaker. Hij was ook de beste bij het tv-programma Maestro, waarin bekende mensen even dirigent van een orkest worden.

Evita ging bij hem langs met al jullie vragen. Dat zie je vanavond, in het Jeugdjournaal.

En dan nog even dit...

Wie kan de meeste broodjes pakken? In Hong Kong wordt het jaarlijkse broodjesfestival gehouden. Met parades, optredens, en het hoogtepunt: een wedstrijd op de brood-toren, waarbij mensen zoveel mogelijk broodjes moeten pakken.

Deze mensen beklimmen een toren van brood