Nooit eerder zoveel kinderen op de vlucht als nu

Nooit eerder zoveel kinderen op de vlucht als nu

Er zijn wereldwijd meer dan 40 miljoen kinderen op de vlucht. Dat zegt kinderrechten-organisatie Unicef. Niet eerder waren dat er zoveel. Ze vluchten omdat het op de plek waar ze wonen niet veilig is, door bijvoorbeeld oorlog, geweld of een natuurramp.

Verdubbeld

In tien jaar tijd is het aantal kinderen dat is gevlucht verdubbeld. Dat komt onder andere door de oorlog in Oekraïne. Zo'n drie miljoen Oekraïense kinderen verlieten hun huis. Maar het gaat ook om kinderen uit bijvoorbeeld Sudan door het geweld daar en Pakistan na zware overstromingen.

Met of zonder ouders zoeken kinderen naar een veiligere plek om te wonen. Veel van hen komen in tentenkampen terecht.

Op allerlei verschillende plekken in de wereld hebben kinderen geen huis en veel minder toegang tot belangrijke dingen, zoals school en een dokter. Dat is een groot probleem.
Unicef

Unicef maakt zich zorgen en is bang dat deze kinderen de komende jaren ook nog niet terug kunnen naar huis. Volgens de organisatie moeten regeringen kinderen beter beschermen. Met extra hulp, zoals een plek om tijdelijk te wonen en een tijdelijke school.

Ook wil Unicef dat landen meer doen om klimaatverandering tegen te gaan. Zodat minder kinderen hoeven te vluchten vanwege natuurrampen.