Spanning voor de eindmusical: 'Krijg er buikkriebels van'

Spanning voor de eindmusical: 'Krijg er buikkriebels van'

Je tekst goed uit je hoofd leren, liedjes zingen en dansjes oefenen: veel kinderen in groep 8 zijn druk bezig met de eindmusical. Op veel scholen gaan ze die de komende weken opvoeren. Zoals op basisschool de Sporckt in Tilburg.

Voor de een gaat dat oefenen al hartstikke goed. Maar sommige andere kinderen zijn heel zenuwachtig: plankenkoorts heet dat. Je bent dan bang om voor een groep mensen iets te moeten doen.

Ik krijg dan wel een beetje buikkriebels.
Dex

Volgens kinderpsycholoog Luuk hebben heel veel mensen plankenkoorts en is het heel normaal. Het betekent dat je lijf zich voorbereidt op een spannend moment.

Volgens hem zijn er ook genoeg manieren om je zenuwen een beetje in bedwang te houden.

Je kan bijvoorbeeld een ontspanningsoefening doen of rustig ademen. Je kunt aan iets grappigs denken. Bijvoorbeeld dat iedereen in zijn onderbroek zit. Of je kan een rondje rennen of met iemand erover praten.
kinderpsycholoog Luuk

Podcast

Op het podium voor een volle zaal. Dat kan zorgen voor een hoop spanning bij de leerlingen. In de nieuwe podcast-aflevering zijn Bart en Malou bij de repetities van een eindmusical.

Daar praten ze met kinderen en professionele musical-sterren over alles wat bij de musical komt kijken, zoals zenuwen en plankenkoorts.

De musical is op veel scholen een traditie en een manier om afscheid te nemen van de basisschool. Vind jij dit een goed afscheid? Of heb jij een beter idee? Laat het weten en reageer op de stelling!

Een musical is een goede manier om afscheid te nemen van groep 8.

9.899 stemmen

Deze stelling is gesloten

77% 7.721 stemmen

22% 2.178 stemmen