
Kyanu kookt heri heri voor Keti Koti: 'Geeft mij kippenvel!'
Kyanu van 11 heeft een drukke week. Hij helpt twee dagen mee in een grote keuken in het koninklijk paleis in Amsterdam. Daar kookt hij samen met een aantal chefkoks heri heri.
Dat is een speciale Surinaamse maaltijd die hoort bij Keti Koti.
Eten van plantages
In heri heri zit rijst, aardappelen, zoete aardappel, bakkeljauw, ei, cassave en groene bakbanaan. De groentes van het gerecht werden allemaal verbouwd op de plantages. Daar werkten vroeger mensen die tot slaaf waren gemaakt.
Het eten wat achterbleef op de plantages, daar maakten zij heri heri van. Kyanu eet wel vaker heri heri. Toch is het voor hem speciaal om het nu zelf te koken.
Omdat mijn voorouders door heel veel moeite zijn gegaan om te komen op het punt dat ik een vrij persoon ben.
Heri heri wordt gegeten op de dag voor Keti Koti, morgen dus. Op veel plekken in het land kunnen mensen dan gratis een bakje komen halen. Bijvoorbeeld bij Kyanu. Zo vieren ze samen het einde van slavernij.