Piloot raakt straaljager kwijt: 'Geen idee waar mijn vliegtuig is'

Piloot raakt straaljager kwijt: 'Geen idee waar mijn vliegtuig is'

Een bizar verhaal uit de Verenigde Staten: het leger daar raakte een straaljager kwijt. Het gevechtsvliegtuig verdween nadat de piloot zijn schietstoel had gebruikt.

Nu blijkt dat de piloot daarna het noodnummer 911 heeft gebeld om hulp te krijgen. De politie heeft dat telefoongesprek nu vrijgegeven.

Mevrouw, er is een militair vliegtuig neergestort. Ik ben de piloot. De hulpdiensten moeten worden ingeschakeld. Ik heb geen idee waar het vliegtuig is.
piloot aan de telefoon

Het Amerikaanse leger was de F-35 straaljager meer dan een dag kwijt. Het gevechtsvliegtuig bleek uiteindelijk 100 kilometer verderop te zijn neergestort op een afgelegen plek.

De piloot landde zonder zware verwondingen met zijn parachute in de tuin van een woning. De verbaasde bewoner belde daarop met hem het alarmnummer. De medewerker van de alarmcentrale kon het bijna niet geloven.

De F-35 werd gebruikt in een training. Het toestel kost 75 miljoen euro. Het is niet bekend waarom de piloot besloot zijn vliegtuig te verlaten. Dat wordt nog onderzocht.