Astronaut na half jaar vertraging terug op aarde met nieuw record

Astronaut na half jaar vertraging terug op aarde met nieuw record

Hij zou zes maanden in de ruimte blijven, maar door een technisch probleem werd dat ruim een jaar. De Amerikaanse astronaut Frank Rubio is na 371 dagen weer terug op aarde. Het is de langste ruimtereis van een Amerikaan ooit.

Lek

De missie duurde zo lang, omdat er een lek zat in de raket die de astronauten moest terugbrengen. Er moest dus een nieuwe raket naar het internationale ruimtestation worden gestuurd.

Het duurde zes maanden voordat Rubio en zijn twee collega's in een vervangende ruimteschip konden stappen. Ze moesten worden afgewisseld door nieuwe astronauten.

Voor de Amerikaanse astronaut was het zijn eerste ruimtemissie ooit. Hij zegt dat hij nooit ja had gezegd tegen de missie als hij had geweten dat hij zo lang weg van huis zou zijn. Normaal blijven astronauten maar maximaal zes maanden in het ruimtestation.

Het is fijn om weer thuis te zijn.
astronaut Frank Rubio

Maar de astronaut heeft met de reis dus wel het Amerikaanse record gebroken. Dat stond eerst op 355 dagen. Het wereldrecord staat nog altijd op naam van een Russische astronaut. Hij verbleef tussen 1994 en 1995 maar liefst 437 dagen in de ruimte.