NASA presenteert gruis van ruimte-rotsblok
Ruimtevaartorganisatie NASA heeft stukjes ruimtegruis gepresenteerd die vorige maand vanuit de ruimte naar aarde zijn gebracht. De steentjes komen van een asteroïde. Dat is een rotsblok die in de ruimte zweeft.
Het is de grootste verzameling buitenaardse steentjes die ooit naar de aarde is gebracht. Wetenschappers hebben het al even bestudeerd en ze zijn blij: er zitten namelijk kleine deeltjes water en koolstof in. Daarmee kunnen ze misschien meer te weten komen over het ontstaan van leven op aarde.
De asteroïde zweeft 333 miljoen kilometer van de aarde en is erg interessant voor onderzoekers. Het rotsblok ontstond namelijk in dezelfde tijd als de aarde, zo'n 4,5 miljard jaar geleden.
Daarom willen onderzoekers er graag wat stenen van hebben. Wetenschappers hopen met het ruimtegruis meer te leren over het ontstaan van ons zonnestelsel. Het gruis wordt de komende tijd verder onderzocht.
Ruimtevaartuig
Het ruimtevaartuig landde in 2020 op de asteroïde. Daarna zoog het meer dan 900 gram gruis op van het rotsblok met een speciaal apparaat om het naar aarde te brengen. De ruimtesonde heeft ruim een miljard kilometer afgelegd. We maakten er eerder deze video over: