Alles over onze nieuwe presentator Egbert

Maandag 16 oktober presenteerde Egbert zijn eerste Jeugdjournaal in de ochtend. Tijd om hem eens voor te stellen.

Over jezelf

Naam: Egbert Ulijn Verjaardag: 26 oktober

Waar ben je opgegroeid?

Ik ben geboren en opgegroeid in Almere, een stad in Flevoland die nog geen 50 jaar oud is. Sommige mensen noemen het de lelijkste stad van Nederland. Maar daar is niks van waar, hoor! Er is prachtige natuur, er zijn veel toffe nieuwe gebouwen en in het centrum kan je hartstikke goed shoppen!

Heb je broers/zussen?

Nee.

Wat zijn je hobby's?

Ik vind muziek maken heel erg leuk! Als kind speelde ik veel gitaar en de laatste jaren drum ik in een band. Een hele avond herrie maken met vrienden, heerlijk! Daarnaast ga ik graag naar festivals, concerten en films. En fotograferen, dat vind ik ook leuk!

Wat wilde je worden toen je 12 jaar was?

Ik had geen specifiek beroep in mijn hoofd, maar ik vond het wel erg leuk om dingen te maken. Zo hielp ik mee met de schoolkrant, maakte ik korte video's voor YouTube en zette ik mijn eigen radioshows in elkaar op mijn computer. Destijds dacht ik: één van die dingen zou ik later heel graag als beroep doen! En eigenlijk is journalistiek de perfecte combinatie.

Het Jeugdjournaal

Hoe ben je bij het Jeugdjournaal gekomen?

Ik liep twee jaar geleden stage bij NOS Evenementen. Dat is een andere redactie van de NOS, die programma's maakt over grote gebeurtenissen, zoals Koningsdag. Daar ben ik na m'n stage ook gaan werken. En sinds anderhalf jaar combineer ik mijn werk daar met het Jeugdjournaal!

Hoe volg jij zelf het nieuws?

Natuurlijk via de Jeugdjournaal-app! Maar ook via andere sites en apps, zoals die van de NOS en de BBC. En elke zaterdag krijg ik nog een echte ouderwetse krant, de Volkskrant. Daar kan ik echt naar uitkijken! Op de bank zitten met een kop koffie en alle mooie verhalen lezen.

Wat is het mooiste verhaal om te maken?

Verhalen over kinderen die iets moois of belangrijks doen voor hun omgeving! Hoe groot of klein het ook is, het is zo belangrijk dat we elkaar helpen en naar elkaar omkijken. Veel kinderen helpen bijvoorbeeld vrienden of familie die het moeilijk hebben, organiseren lieve acties voor een goed doel, of maken hun wijk iets mooier of schoner. Dat is zo inspirerend! Het is fantastisch dat we daar in het Jeugdjournaal aandacht aan kunnen geven.

Wat is je grootste blunder?

Oei, dan moet ik direct denken aan iets dat me overkwam in de brugklas. Het had heel erg hard gesneeuwd, maar toch wilde ik op de fiets naar school. Het was zo glad, dat ik van m'n fiets viel. Op een hele vervelende plek: bij de drukke bushalte, waar al mijn klasgenoten stonden te wachten op de bus. Toen kon ik wel door de grond zakken, zo gênant!

Heb je een tip voor kinderen die ook presentator willen worden?

Vooral veel proberen en doen! Ik vond het vroeger heel leuk om tijdens presentaties in de klas mensen te verbazen. Ik was eigenlijk best stil, maar bij een presentatie kon ik echt uitpakken! Dat is natuurlijk heel spannend, maar als het goed gaat, geeft het ook een enorme kick. Probeer vooral dingen te doen en maken waarin je echt jezelf bent!

Favorieten

Wat is je favoriete site/app?

WhatsApp gebruik ik het meest. Lekker chatten met vrienden! Ook zit ik veel op Instagram. En ik gebruik de app IMDB vaak, daarin staat veel informatie over films. Ik hou ervan om lijstjes te maken van films die ik nog wil zien!

Wat is je favoriete tv-programma?

Ik hou van spannende spelletjesprogramma's, zoals Wie is de mol?, Het Jachtseizoen en Hunted. Aan die programma's zou ik zelf ook heel graag mee willen doen. Dat is toch gaaf!

Wat is je favoriete film?

Oeh, dat vind ik heel moeilijk. Ik ga bijna elke week naar de film, daardoor heb ik vaak weer een nieuwe favoriete film. Maar mijn favoriete Disney-film is Keizer Kuzco! Die heb ik als kind heel vaak gezien en vind ik nu nog steeds erg leuk!

Wat is je lievelingseten?

Ik hou van Italiaans eten, vooral pizza en pasta. Ook vind ik witlof met gesmolten kaas erg lekker. Op de basisschool vonden vrienden dat heel gek, die hielden daar helemaal niet van, haha!

Wat is je lievelingskleur?

Blauw.

Wat is je lievelingsdier?

Olifanten! Als kind verzamelde ik zelf kleine beeldjes van het dier. Overal waar ik ze tegenkwam, nam ik er eentje mee naar huis. En vrienden en familie namen ze ook voor me mee als ze op vakantie waren. Uiteindelijk had ik een stuk of twintig olifantjes, allemaal tentoongesteld op m'n kamer. Daar was ik heel trots op!

Wat is je favoriete muziek?

Heb je even! Ik hou van veel verschillende artiesten. Ik ben al heel lang fan van de rockbands Radiohead en The Red Hot Chili Peppers. Ook vind ik Lana Del Ray heel tof. Oh, en ik hou ook van jazz en hiphop, zoals Little Simz en Anderson .Paak. Echt te veel om op te noemen!

Waar moet je om lachen?

Ik heb hele grappige vrienden, daar lach ik het vaakst mee! En ik kijk stiekem graag naar YouTubers die met elkaar gamen. Zoals de Sidemen uit Engeland, daar ben ik fan van. Hun reacties op de games die ze spelen, daar moet ik vaak om lachen!

Zo zag Egbert er vroeger uit