Taylor Swift brengt weer een 'nieuw oud album' uit, waarom?

Het is een dag waar veel Swifties naar uit hebben gekeken. Vandaag is Taylor Swifts nieuwe album uitgekomen. Nouja, nieuw... Eigenlijk is het een oud album, dat ze opnieuw heeft opgenomen. Wel staan er vijf nieuwe liedjes op.

Taylors versie

Het gaat om het album 1989. Dat bracht ze uit in 2014. Er staan hits op als Blank Space en Shake It Off.

Nu, 9 jaar later, brengt ze 1989 (Taylor's version) uit. Dat betekent 1989 (Taylors versie).

Waarom?

Het heeft allemaal te maken met muziekrechten. Haar eerste zes albums heeft Taylor bij een platenmaatschappij uitgebracht.

Die platenmaatschappij had de rechten van haar liedjes. Dat betekent dat zij er ook geld aan verdienden. En dat de platenmaatschappij Taylor Swift kan verbieden om sommige liedjes te zingen.

Verkocht!

Taylor Swift zegt dat ze al jaren probeerde de rechten te kopen van de platenmaatschappij. Maar dat lukte steeds niet. In 2019 werden de rechten ineens aan iemand anders verkocht: Scooter Braun.

Taylor was geschokt, want Scooter Braun was al jaren lang gemeen tegen haar, vertelde ze. Hij zou haar zelfs gepest hebben.

Opnieuw opnemen

Dus bedacht Taylor een plan. Als ze de zes albums opnieuw op zou nemen, zou ze daar wél de rechten van hebben.

Dat is ze nu dus aan het doen. Eerder bracht ze Fearless, Speak Now en Red al opnieuw uit. Vandaag dus 1989, en later waarschijnlijk nog Reputation en haar eerste album dat Taylor Swift heet.