Te weinig pleeggezinnen: '600 kinderen wachten op plek'

Te weinig pleeggezinnen: '600 kinderen wachten op plek'

Er zijn in Nederland te weinig pleeggezinnen. Dat zeggen deskundigen. Honderden kinderen wachten op een plekje bij een gezin.

Soms kunnen kinderen door problemen niet meer bij hun eigen ouders wonen. Dat kan voor even zijn, maar ook langer. Een pleeggezin kan dan een oplossing zijn. Maar dan moeten die er natuurlijk wel zijn.

Er wachten wel 600 kinderen op een plek. Daar maken we ons zeker zorgen over, want er zijn best veel kinderen die een tweede thuis nodig hebben.
Nicolien van den Berg, pleegzorg Nederland

Er is vooral een tekort aan gezinnen met verschillende culturen. Bijvoorbeeld pleeggezinnen die islamitisch zijn.

Volgens deskundigen is het belangrijk dat kinderen zich ergens echt thuis voelen. Ze kijken dus per situatie wat het beste bij een kind past.

Soms kan het voor een kind fijner zijn als het wordt opgevangen in een gezin met dezelfde achtergrond. Bijvoorbeeld omdat ze hetzelfde geloof hebben, dezelfde taal spreken en hetzelfde eten.

Video

De 13-jarige Riyan kon ook niet meer bij haar eigen ouders wonen. Bij haar in het pleeggezin zijn ze soms wel met zes kinderen met verschillende nationaliteiten. Riyan is islamitisch en de rest van het gezin niet. Hoe dat is, vertelt ze in de video!

Als je elkaar respecteert en van elkaar houdt dan boeit het niet welk geloof je hebt. Dan voel je dat je erbij hoort.
Riyan

Hoeveel kinderen in Nederland hebben een pleeggezin nodig?