Politiek saai? Niet tijdens de Jeugdjournaal Verkiezingsuitzending!

Rode potloodjes, moeilijke woorden en veel reclame van politieke partijen: de Tweede Kamerverkiezingen komen eraan! Op 22 november mogen volwassenen stemmen op de politieke partij die volgens hen de beste plannen heeft voor Nederland.

Kinderen mogen niet stemmen, maar toch valt er voor kinderen genoeg te ontdekken. De partijen hebben namelijk ook allerlei plannen die voor kinderen belangrijk zijn. Daar gaat het onder andere over in een speciale Verkiezingsuitzending van het NOS Jeugdjournaal, op zondag 19 november.

Tijdens deze uitzending praten presentatoren Joris en Evita met Dilan Yesilgöz (VVD), Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Rob Jetten (D66), Geert Wilders (PVV), Caroline van der Plas (BBB) en Henri Bontenbal (CDA). Dat zijn leiders van grote politieke partijen.

Veel politici zijn nieuw als lijsttrekker. Er is een grote kans dat je ze nog niet zo goed kent. Na de speciale uitzending van het Jeugdjournaal is dit wel anders.

De politici komen naar de studio om te vertellen over hun plannen voor Nederland en de plannen voor kinderen. In de studio komen een heleboel kinderen die ook allerlei, persoonlijke, grappige en kritische vragen zullen stellen. En we doen een quiz met de politici.

Demissio-wattus?

Politici kunnen best moeilijke (en saaie) woorden gebruiken. Bij het Jeugdjournaal proberen we natuurlijk dit te voorkomen, maar het kan dat er hier en daar een politiek woordje tussendoor glipt.

Wil jij goed voorbereid zijn en alvast in de stemming komen? Bart maakte al een video waarin hij allerlei politieke woorden uitlegt.

Kabinet, demissionair en lijsttrekker: Wat betekenen deze politieke woorden?