Wapenstilstand tussen Israël en Hamas begonnen

Wapenstilstand tussen Israël en Hamas begonnen, gijzelaars vrijgelaten

Israël en Hamas zijn tijdelijk gestopt met vechten, een staakt-het-vuren heet dat. De leiders van Israël en Gaza hebben afgesproken om vanaf vanochtend zes uur elkaar vier dagen lang niet aan te vallen.

Gijzelaars

Sinds het begin van de oorlog zijn er duizenden mensen gedood. Ook ontvoerde Hamas 240 mensen uit Israël. De gijzelaars werden meegenomen naar Gaza. De afspraak is nu dat Hamas 50 ontvoerde Israëliërs vrijlaat. Dat zijn alleen vrouwen en kinderen. In ruil daarvoor laat Israël 150 Palestijnen vrij.

Dat gebeurt niet in één keer. De bedoeling is dat er iedere dag dat er niet gevochten wordt, Israëliërs en Palestijnen vrijgelaten worden. Vandaag zijn de eerste 13 Israëlische gijzelaars die door Hamas werden ontvoerd, vrijgelaten. Ze zijn naar een ziekenhuis gebracht om te kijken of ze gezond zijn.

Volgens de afspraken komen vandaag ook 39 Palestijnen uit Israëlische gevangenissen vrij. Het is niet bekend of dat al gebeurd is.

Ook zijn er vrachtwagens met hulpgoederen toegelaten in Gaza. In het gebied is namelijk een tekort aan alles: eten, drinken, medicijnen en opvangplekken voor de honderdduizenden mensen die zijn gevlucht voor het geweld.