Nieuwswekker: Oranje is door + Nieuwe Tweede Kamer

Goedemorgen! Hopelijk heb je een leuke pakjesavond gehad. Het is tijd om op te staan er staat weer een Nieuwswekker voor je klaar. We zetten op een rijtje wat er vannacht is gebeurd en wat er vandaag in het nieuws is.

Het weer

Het is vandaag iets warmer dan gisteren. Later op de dag komt de zon vaker tevoorschijn met temperaturen tussen 0 en 6 graden.

Het weer van woensdag 6 december.

Dit gebeurde er terwijl je sliep:

- De Oranjevrouwen zijn door naar de finaleronde van de Nations League. Dat betekent dat ze zich nog kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen. Oranje won gisteravond met 4-0 van België na een spectaculaire wedstrijd. Op datzelfde moment speelde Engeland tegen Schotland. Engeland won met 6-0, maar is niet door omdat Nederland een beter doelsaldo heeft.

Bekijk hier alle doelpunten van Nederland en Engeland:

Van Tilburg naar Glasgow: bekijk bizarre ontknoping van duels Oranje en Engeland

- Scheidsrechters in Griekenland stoppen tijdelijk met werken. Ze protesteren, omdat ze regelmatig worden bedreigd, aangevallen en gepest door mensen op de tribunes. Scheidsrechters zullen geen wedstrijden meer fluiten tot de werkomstandigheden en veiligheid beter worden.

- Het gaat niet goed met de zadelsprinkhaan in Nederland. Het beestje wordt ernstig bedreigd en is bijna uitgestorven. De sprinkhaan komt vooral voor in Gelderland. Daarom neemt het Nationaal Park De Hoge Veluwe maatregelen om het leefgebied van de zadelsprinkhaan beter te beschermen.

Dit is vandaag in het nieuws:

- Kinderen mogen spreken op een belangrijke vergadering over klimaat in Dubai. Ze geven bijvoorbeeld toespraken over wat zij vinden dat er moet gebeuren.

- De nieuwe Tweede Kamer gaat voor het eerst aan de slag. Nieuwe Kamerleden beloven vandaag officieel dat ze hun best gaan doen en kiezen een nieuwe voorzitter.

Dat betekent trouwens niet dat er al een nieuwe regering is. De komende tijd gaan partijen nog veel met elkaar praten om te kijken of ze het eens kunnen worden over hun plannen voor Nederland.

- Het Zomercarnaval in Rotterdam staat vanaf nu op een internationale lijst van belangrijke tradities en gewoontes. Het Zomercarnaval stond al op de Nederlandse lijst. Volgens de makers van de lijst is het carnaval heel divers, omdat er tradities in zitten uit het Caribische deel van Nederland en uit Kaapverdië, Suriname en Spanje.

Op de lijst staan bijna 700 tradities en gewoontes. Ook de Nederlandse bloemencorso's staan erop. Wat moet er volgens jou nog meer op? Reageren kan hieronder!

Op welke Nederlandse traditie ben jij trots?

Deze stelling is gesloten

En dan nog even dit...

De Amerikaanse wakeskater Brian Grubb is met zijn board en een parachute van een wolkenkrabber gesprongen. Hij skate eerst over een zwembad terwijl hij wordt voortgetrokken door een drone. Check het hieronder:

Stuntman springt met surfboard en parachute van gebouw