Nieuwswekker: Game Awards + Paarse Vrijdag

Tring tring, de wekker gaat! En niet zomaar een wekker, maar eentje vol met nieuws. Ben je er klaar voor? Start!

Het weer

In de ochtend kan er wat regen vallen maar 's middags is het droog. Hier en daar gaat het zonnetje schijnen. Het wordt 5 tot 10 graden.

Dit gebeurde terwijl je sliep:

- Vannacht werden de prijzen voor de beste games van 2023 uitgereikt, in de Amerikaanse stad Los Angeles. Belangrijke prijzen gingen naar The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, Super Mario Bros. Wonder, en Pikmin 4.

De games met de meeste prijzen waren horrorspel Alan Wake 2 en avonturenspel Baldur's Gate 3. Die laatste kreeg ook de belangrijkste prijs: die van spel van het jaar.

- Gisteravond is het joodse feest Chanoeka begonnen. Acht dagen lang wordt het feest gevierd met samen eten, zingen en het branden van kaarsjes.

Het feest ontstond meer 2000 jaar geleden. Joodse mensen herdenken dat ze toen een belangrijke tempel heroverden. Om die weer heilig te maken, moesten ze een kandelaar laten branden. Volgens het verhaal lukte dat wel 8 dagen lang.

Dit is vandaag in het nieuws:

- Heb jij iets paars aan vandaag? Het is namelijk Paarse Vrijdag. Op die dag dragen kinderen paarse kleding of paarse versiering. Dat doen ze om op te komen voor kinderen die bijvoorbeeld homoseksueel, lesbisch of transgender zijn.

- In Amsterdam mogen auto's vanaf vandaag op de meeste plekken niet meer 50 kilometer per uur rijden. De maximale snelheid is nu 30 kilometer per uur.

De nieuwe maatregel is er om geluidsoverlast en uitstoot van schadelijke stoffen tegen te gaan. Ook hoopt de gemeente dat er hierdoor minder verkeersongelukken zijn. Er worden 5000 nieuwe snelheidsborden in de stad neergezet.

Heb jij last van hard rijdende auto's?

8.336 stemmen

Deze stelling is gesloten

55% 4.636 stemmen

44% 3.700 stemmen

En dan nog even dit...

Deze radio-dj gaat niet 1 keer, maar 35 (!) keer in dezelfde achtbaan.

Dj gaat 35 keer (!) achter elkaar in de achtbaan