Nieuwswekker: Geen gas meer uit Groningen + Amalia aan het werk

Goedemorgen op deze woensdag! Het weer wordt van alles wat vandaag: wolken, buien en zon. Warm wordt het in ieder geval niet. Het wordt maximaal 10 graden.

Dit heb je misschien gemist:

- Er is lang over gepraat en geruzied, maar nu is het officieel: politici hebben afgesproken dat er geen gas meer uit de grond wordt gehaald in Groningen.

Met het gas uit Groningen heeft Nederland veel geld verdiend. Maar in Groningen is er vooral heel veel door kapotgegaan. Door de boringen naar gas zakt de bodem en ontstaan aardbevingen. Ook voor de kinderen in Groningen was dat heel zwaar. Daarover maakten we eerder deze video:

Kinderen in aardbevingsgebied Groningen krijgen niet genoeg hulp

- In het Verenigd Koninkrijk is gisteren gestemd over een tabaksverbod. Als het aan de Britse premier Sunak ligt, mogen mensen die in 2009 of later zijn geboren nooit meer tabak, sigaretten of vapes kopen. En daar waren veel politici het mee eens.

Die leeftijd zou dan elk jaar verhoogd worden, om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Of de nieuwe wet er ook echt komt, is nog niet zeker. Daar wordt in juni nog een keer over gestemd.

- Een man uit Brazilië is viral gegaan omdat hij sprekend op Superman zou lijken. De man kon er wel om lachen, en kocht meteen een superheldenpak. Daarin reist hij nu door het hele land om mensen op te vrolijken.

In het dagelijkse leven werkt de man gewoon op kantoor, net als het personage Clark Kent uit de stripverhalen. Zijn nieuwe bijbaan als superheld kost veel tijd, maar mensen worden er zo vrolijk van dat hij er toch mee wil doorgaan.

Op welke superheld zou jij willen lijken?

Deze stelling is gesloten

Dit is vandaag in het nieuws:

- Hoe gaat het met het onderwijs in Nederland? De regering presenteert vandaag een groot rapport waarin staat hoe scholen het doen en of kinderen genoeg leren. Wij praten erover met de minister die over onderwijs gaat.

- Vanmiddag komt er weer een nieuwe Jeugdjournaal-podcast online. Die gaat dit keer over insecten, want die dieren zijn de laatste tijd veel in het nieuws. Zo is de Nationale bijentelling bezig, is het insect van het jaar gekozen en is er een mier naar Harry Potter-schurk Voldemort vernoemd.

- Prinses Amalia doet vandaag koninklijk werk. Ze ontvangt de Spaanse koning en koningin voor een luxe diner. Het is de eerste keer dat ze zoiets mag doen bij een officieel bezoek. Donderdag gaat ze ook met hen naar een museum over streetart.

Een paar jaar geleden deed Amalia voor het eerst koninklijk werk. Daar maakten we toen deze video over:

Amalia zit nu bij de Raad van State; de wat?!

En dan nog even dit...

De broers Alexander en Constantijn uit Duitsland hebben een bijzondere ontdekking gedaan. Ze vonden een bot van een prehistorische olifant die meer dan tien miljoen jaar geleden in Duitsland rondliep.

De broertjes vonden het bot toen ze in een weiland op zoek waren naar fossielen. Nou, dat lukte!

Kinderen vinden botten van prehistorische olifant