Alweer twee zeebommen gevonden in Vlissingen

Voor de tweede keer zijn er bommen uit de haven van Vlissingen gevist. Het zijn zeemijnen. Ze horen tot de zwaarste soort bommen die bedoeld zijn om schepen te laten zinken.

Waarom lagen ze dan op de bodem van de haven? Ze lagen er waarschijnlijk al zo'n 80 jaar en dat had natuurlijk te maken met de Tweede Wereldoorlog.

Vliegtuig

Het Duitse leger liet tijdens de oorlog dit soort bommen uit vliegtuigen vallen. En als er dan een schip bij in de buurt kwam, ontplofte de mijn. Het zijn levensgevaarlijke dingen.

En volgens militairen wordt er niet vaak meer zo'n grote bom gevonden. Toch is het nu al de derde in korte tijd. Eerder deze maand werd namelijk ook al zo'n zeemijn gevonden bij de haven van Vlissingen. Er zijn werkzaamheden aan de kade. En de bouwers moeten dus heel voorzichtig te werk gaan.

De zeemijn wordt uit het water gehaald

Van een van de bommen is bekend wat voor een het er precies is: een Duitse zeemijn van 750 kilo. De andere zijn bom-experts nog aan het onderzoeken. Als daar meer over bekend is, weten bom-experts ook hoe ze het ding onschadelijk kunnen maken.

De zeemijn die eerder deze maand werd gevonden, is verderop op de Noordzee ontploft, waar er geen gevaar was.

Zeemijn

Hoe lang lag deze bom in de haven van Vlissingen?