Astronaut die beroemde ruimtefoto maakte is overleden

Astronaut William Anders is overleden. De man van 90 jaar is omgekomen bij een ongeluk met een vliegtuigje. Hij zat alleen in het toestel en is in zee terechtgekomen. De man komt uit Amerika en maakte een beroemde foto.

Earthrise

In het jaar 1968 was William Anders één van de astronauten die meeging op de eerste reis rond de maan. Hij maakte toen een foto waar je de aarde langzaam ziet opkomen. Eronder zie je het maanlandschap. De foto werd één van de beroemdste ruimte-foto's ooit.

We hadden achteruit en ondersteboven gevlogen, ik had de zon of de aarde eigenlijk nog niet gezien. Maar toen draaiden we ons om en zag ik voor het eerst de aarde opkomen. Zo indrukwekkend!
astronaut William Anders in 1968

De reis die de astronauten toen maakten, was erg gevaarlijk. Er was nog nooit eerder zo'n verre ruimtereis gemaakt, en de raket die werd gebruikt was maar twee keer getest. Maar het lukte: William Anders kwam samen met twee andere astronauten op kerstavond aan bij de maan.

Frank Borman, Jim Lovell en William Anders

Wat er is misgegaan bij zijn vlucht in het vliegtuigje, is nog niet duidelijk. Volgens zijn familie was William Anders een goede piloot. Onderzoekers gaan uitzoeken wat er precies is gebeurd.