Doorstroomtoets: minder vwo-advies, maar wel meer gelijke kansen

Dit jaar maakten achtstegroepers voor het eerst de doorstroomtoets. En nu zijn er wat cijfers over de uitslagen van die nieuwe toets bekend.

Zo lijkt het erop dat het doel van de doorstroomtoets dit jaar is gelukt: meer gelijke kansen voor kinderen.

Sommige kinderen worden niet goed ingeschat door hun juffen of meesters. Dat gebeurt vaker bij kinderen uit gezinnen met minder kansen. Bijvoorbeeld bij gezinnen waarvan de ouders niet goed Nederlands spreken, of waarbij de ouders niet goed kunnen helpen met huiswerk (bijvoorbeeld omdat ze zelf weinig naar school zijn geweest).

Door de doorstroomtoets kan dit advies van de leraar nog worden aangepast. Het past dan beter bij het kind. En dit is bij een boel kinderen uit gezinnen met minder kansen gedaan.

Minder vwo-advies

En nog een ander nieuwtje: een stuk minder kinderen kregen na het maken van de doorstroomtoets een vwo-advies. Dat komt doordat de punten anders worden geteld dan bij de eindtoets.

Deze cijfers zeggen niet meteen dat er minder kinderen naar het vwo gaan. Want als de juf of meester denkt dat een kind vwo kan doen, en het kind scoort havo op de doorstoomtoets, dan mag het kind alsnog vwo doen.