Schade door orkaan Beryl: Niet eerder zo vroeg in het jaar al zware orkaan

Schade door orkaan Beryl: Niet eerder zo vroeg in het jaar al zware orkaan

Op meerdere eilanden in het Caribisch gebied heeft orkaan Beryl voor veel schade gezorgd. Het is een heel krachtige orkaan, met windsnelheden van wel 260 kilometer per uur. En dat is opvallend, want nooit eerder was er al zo vroeg in het jaar een zware orkaan.

Daken zijn van huizen gevlogen, bomen zijn omgevallen en straten zijn ondergelopen. Ook is de elektriciteit op veel plekken uitgevallen en hebben mensen geen stromend water.

Warm zeewater

Dat orkaan Beryl nu al zo krachtig is, komt volgens weersdeskundigen door het extreem warme zeewater. Het water is op sommige plekken al 28 of 29 graden. Een orkaan heeft ongeveer zeewater van 27 graden nodig om krachtiger te worden. Warm water werkt als een soort brandstof voor orkanen.

Nederlandse eilanden

Orkaan Beryl zal waarschijnlijk niet naar de Nederlandse eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius trekken. De lokale overheden daar waarschuwen wel voor harde wind, neerslag en hoge golven in de zee.

Deskundigen verwachten dat er meer zware orkanen zullen zijn dit seizoen. Het orkaanseizoen loopt van begin juni tot en met eind november.