Podcast: Wat heb jij te zeggen als je ouders uit elkaar gaan?

Bart en Malou maken een speciale podcast-serie over scheiden. Ieder jaar krijgen zo'n 40.000 kinderen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. In de tweede aflevering van de Scheidserie gaat het over gesprekken met rechters.

Als ouders gaan scheiden, mogen kinderen vanaf 12 daar met een rechter over praten. Maar volgens deskundigen gaat dat vaak niet goed. Het zijn korte gesprekken met veel moeilijke woorden. Of het gebeurt in ruimtes die niet fijn zijn voor kinderen.

Voor dit verhaal hebben we gesproken met de Kinderombudsman, de Kinder- en Jongerenrechtswinkel, meerdere advocaten en kindbehartigers. Zij herkennen de zorgen van onderzoeker en kinderrechter Bart Tromp.

Ook hebben we contact gehad met meerdere jongeren die zelf zo'n gesprek hebben gehad. Zij wilden niet allemaal dat hun verhaal opgenomen werd, maar ook zij hebben geen goede herinneringen aan hun gesprekken bij de rechtbank en vinden dat het beter kan.

We hebben gevraagd wat de rechtbanken in Nederland vinden van de kritiek. Zij zeggen dat ze de kindgesprekken zo goed mogelijk proberen te doen en dat het ook vaak heel goed gaat.