Politie controleert fatbikes: 'Deze gaat veel te hard'

Politie controleert fatbikes: 'Deze gaat veel te hard'

In Haarlem houdt de politie een fatbike-controle bij een middelbare school. Dat is nodig, omdat met veel fatbikes iets mis is.

Opgevoerd

Ze kunnen bijvoorbeeld veel harder dan is toegestaan of hebben geen goede remmen. Fatbikes mogen niet harder dan 25 kilometer per uur, maar soms worden ze opgevoerd tot wel 45 of 50 kilometer per uur.

Bij de fatbike-controles zetten agenten de fatbike op een rollerbank. Daardoor kunnen ze zien hoe hard de fatbike gaat. Als dat te hard is, krijgt de eigenaar een boete.

Ik heb hem als ik eerlijk mag zijn weleens geprobeerd op te voeren. Maar het is niet gelukt.
jongen op fatbike

Er is al een tijdje veel discussie over fatbikes. Er gebeuren ongelukken mee en steeds meer organisaties willen dat ze verboden worden voor kinderen.

Helm

Voor fatbikes gelden nu dezelfde regels als voor normale elektrische fietsen. Dat betekent dat je geen rijbewijs nodig hebt, niet per se een helm hoeft te dragen en dat de fatbikes gewoon op het fietspad mogen.

De minister van Verkeer heeft vandaag gezegd dat hij gaat onderzoeken of kinderen voortaan wel verplicht een helm moeten gaan dragen op een fatbike.