Herdenking Eerste Wereldoorlog

In Frankrijk, België, Australië en Engeland bijvoorbeeld werden vandaag kransen gelegd. In Nederland herdenken we de oorlog ook, maar niet met een groot evenement. Nederland was één van de weinige landen in Europa die niet meevochten. Ons land was neutraal, zo wordt dat genoemd.

De Eerste Wereldoorlog woedde van 1914 tot 1918 in Europa. De landen Duitsland, Oostenrijk en Turkije hadden ruzie om grondgebied met tegenstanders Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland. Toen de kroonprins van Oostenrijk werd vermoord was dit de druppel die de emmer deed overlopen: een verschikkelijke oorlog brak uit. Soldaten moesten zich in de grond graven, en vanuit deze loopgraven werd er verder gevochten. Miljoenen mensen overleden.

Nederland koos ervoor om zich niet te bemoeien met de ruzie, ze bleven neutraal. Dat betekende niet dat we hier niks van de Eerste Wereldoorlog hebben gemerkt. Er kwamen een hoop vluchtelingen uit België naar ons land. Er was steeds minder voedsel en veel mensen hadden geen werk en geen geld.

Na vier jaar begon de Verenigde Staten zich met de oorlog te bemoeien. En met succes, want de strijd werd toen snel beeindigd. Daarna vonden een hoop grote veranderingen in Europa plaats. Oostenrijk en Duitsland waren de verliezer. De keizers werden afgezet en beide landen werden een republiek met premier.

Ook al is het erg lang geleden, de Eerste Wereldoorlog is nog steeds erg belangrijk voor veel mensen. Ze willen stilstaan bij alle slachtoffers die gevallen zijn, zeker wanneer het negentig jaar geleden is zoals dit jaar.