Oud-premier van Israël overleden

Oud-premier van Israël overleden

Waarschijnlijk heb je nog nooit van hem gehoord, maar vroeger was Ariel Sharon de machtigste man van een land dat heel veel in het nieuws was. De vroegere premier van Israël is vanmiddag overleden. Hij lag al acht jaar in coma.

Strijd

Sharon was de baas van Israël, een land dat altijd in de gaten wordt gehouden door de rest van de wereld. In het land is al tientallen jaren strijd tussen Israëliërs en de Palestijnen. Die ruzie gaat vooral over wie waar in het land mag wonen. Tientallen jaren hebben beide groepen veel geweld gebruikt.

Muur

Sharon wilde vooral de Israëliërs beschermen en was hard voor de Palestijnen. Hij liet bijvoorbeeld een enorme muur bouwen om een gebied waar veel Palestijnen wonen. In het buitenland werd woedend gereageerd. Hij zou beter zijn best moeten doen om vrede te stichten. In zijn laatste jaren als president leek hij dat wel te proberen en werkte hij mee aan een vredesplan. Veel heeft dat niet geholpen, want er is nog steeds geen vrede.

Coma

Acht jaar geleden knapte er een bloedvat in de hersenen van Sharon en raakte hij in coma. Sharon was toen vijf jaar de baas van Israël.