Alana over 'Lieve Stine, weet jij het?'

Alana Haverkort van 9 jaar las Lieve Stine, weet jij het? Van Stine Jensen en Sverre Fredriksen.

Waar gaat het boek over?

Het boek gaat over vragen over het leven en Stine geeft daar antwoord op. De vragen zijn van kinderen. In het boek zitten ook testjes en onderzoeken, zoals hoe je gelukkig kan worden, om te ontdekken hoe jongens- of meisjesachtig je bent en hoeveel vrienden je nu werkelijk hebt en wie je echte vrienden zijn.

Ze zegt ook dat volwassenen niet altijd weten wat het beste is en dat je vooral zelf veel vragen moet stellen.

Wat voor soort boek is het?

Het is een boek waar je je gevoelens en gedachten een beetje in kwijt kan. Het is geen leesboek, met een verhaal. Je hoeft het ook niet van voor naar achteren te lezen. Je kan zelfs in het midden beginnen, want het zijn allemaal losse stukjes. Je kan er fijn in bladeren en lezen.

Voor wat voor soort lezers vind je het boek geschikt?

Ik vind het vooral een boek voor kinderen die veel aan het leven denken en het bijzonder vinden dat we bestaan. Het is voor jongens en voor meisjes. Eigenlijk laat Stine je nog meer nadenken, door de antwoorden die ze geeft.

Wat vind je minder goed aan het boek?

Ik had het leuk gevonden als er ook antwoorden van kinderen in hadden gestaan, dat mis ik. Maar het zijn moeilijke vragen natuurlijk. Door de antwoorden krijg ik soms juist nog meer vragen.

Hoeveel sterren geef je aan het boek?

Ik geef het boek 4 sterren (goed), want ik hou ook erg van boeken waarin ik helemaal kan verdwalen in het verhaal en dat is met dit boek niet zo. Maar het is wel heel erg leuk omdat het mooie vragen beantwoordt. De tekeningen maken het boek vrolijk.

Wat wil je verder nog kwijt over het boek?

Ik vind het boek er heel leuk uitzien, het heeft een mooie gele band en aan de voorkant zit een brievenbusje waar de vragen in zijn gevallen. Ik vond de eerste vraag vooral mooi, over of ik mijn gevoel of verstand moet volgen. Het lijkt een beetje alsof Stine een vriendin is tegen wie je alles mag zeggen en alles mag vragen. De laatste zin in het boek is de mooiste: "Hoe minder je je best doet om gelukkig te zijn, hoe gelukkiger je zult zijn!"