Alles over het NOS Jeugdjournaal

Het Jeugdjournaal is een nieuwsprogramma voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar en bestaat al bijna 35 jaar. Toen de eerste uitzending in januari 1981 werd uitgezonden, was dat heel bijzonder. Bijna nergens op de wereld bestond een journaal speciaal voor kinderen. Alleen in Groot-Brittannië waren ze er net mee begonnen.

30 landen

Inmiddels zijn er Jeugdjournaals in meer dan dertig landen. Mensen van het Nederlandse Jeugdjournaal helpen in het begin vaak mee als er in een ander land weer een nieuw Jeugdjournaal wordt gemaakt.

Hilversum

In het eerste jaar was er maar drie keer per week een Jeugdjournaal op televisie. Inmiddels is er een avonduitzending, een ochtenduitzending en staat er iedere dag nieuws voor kinderen op de site en in de app.

Er werken dan ook veel mensen om dat allemaal voor elkaar te krijgen. Natuurlijk de presentatoren en verslaggevers die je van televisie kent. Maar er werken ook cameramensen, regisseurs, tekenaars en andere journalisten die filmpjes maken, teksten schrijven en uitzoeken wat er allemaal voor nieuws is.

Sinds 2011 is er ieder jaar een Jeugdjournaaldag

Op een gewone schooldag komen de eerste drie mensen al om 06:00 uur ‘s ochtends op de redactie in Hilversum om de ochtenduitzending te maken. Ze maken filmpjes van het belangrijkste nieuws en bedenken de stelling van de dag. Na de uitzending van 08:45 uur komen er steeds meer mensen op de redactie. Ze beslissen wat het nieuws van de dag is, zetten filmpjes en nieuwsberichten op de site en maken de reportages voor het avondjournaal van 18:45 uur.

Meet & Greet

Vind je het leuk om de redactie van het Jeugdjournaal een keer te ontmoeten? Dat kan want elke maand is er een Meet & Greet in Beeld en Geluid. Je meester of juf kan de klas daarvoor opgeven bij Beeld en Geluid. Tijdens zo’n Meet & Greet kun je vragen stellen aan een presentator en een redacteur. Verder krijg je leuke filmpjes te zien en mag je ook zelf aan de slag.