Alles over Youssef

Over jezelf

Naam: Youssef Abjij
Verjaardag: Ik ben jarig op 6 december.
(Dat betekent twee dagen achter elkaar cadeaus: eerst met Sinterklaas op 5 december en dan de volgende dag op mijn verjaardag!)

Heb je broers/zussen?
Ja, heel veel! Ik heb drie broers, een zus en een zusje.

Waar ben je geboren?
Ik ben geboren in Utrecht en daar heb ik ook heel lang gewoond. Maar nu woon ik in Amsterdam. Dat vind ik ook een hele leuke stad.

Wat zijn je hobby's?
Ik hou heel erg van reizen. Ik wil eigenlijk alle landen op de wereld weleens bezocht hebben. Ik vind het zo gaaf om een andere cultuur te ontdekken of een ander soort natuur. Woestijn bijvoorbeeld of juist een gebied waar het heel groen is. Ook hou ik van foto s maken, die zet ik dan op Insta. Ik ben nu aan het sparen om een betere camera te kopen.

Wat wilde je worden toen je 12 jaar was?
Zo lang ik me al kan herinneren, wil ik journalist worden. Ik zag het al helemaal voor me: met allerlei verschillende mensen praten en hun verhalen opschrijven of filmen. Echt een droombaan leek me dat. En dat is dus werkelijkheid geworden!

Het Jeugdjournaal

Hoe ben je bij het Jeugdjournaal gekomen? Ik werkte al een tijdje voor de NOS voordat ik bij het Jeugdjournaal ging werken. Toen ging ik op zoek naar verhalen voor het NOS Journaal, daar kijken jouw ouders waarschijnlijk naar. Toen ze bij het Jeugdjournaal zochten naar een nieuwe verslaggever, dacht ik: dat wil ik doen! Ik heb toen gesolliciteerd en kreeg de baan!

Hoe volg jij zelf het nieuws?
Veel journalisten zijn verslaafd aan het nieuws. Nou, ik dus ook! Ik volg vooral het nieuws via mijn mobieltje. Als ik 's ochtends wakker word, is het eerste wat ik doe de Jeugdjournaal-app openen, maar ook de NOS-app. Mijn vrienden zeggen vaak dat ik teveel op mijn telefoon kijk. Ik denk eigenlijk dat ze wel een beetje gelijk hebben (maar ik wil het nooit aan hen toegeven). Ik kijk ook het journaal op tv en in het weekend lees ik de krant.

Wat is het mooiste verhaal om te maken?
Het mooiste verhaal om te maken vind ik als je op een plek komt waar je normaal gesproken niet zo makkelijk komt. Zo heb ik bijvoorbeeld een keer een verhaal gemaakt in een asielzoekerscentrum, dat vond ik heel indrukwekkend. Wat ik ook heel mooi vind, is als ik als ik iets leer of hoor dat ik niet eerder wist. Dat je denkt: huh? Dat wist ik helemaal niet!

Wat is je grootste blunder?
Ik ben een keer in de Verenigde Staten naar een café geweest waar ze aan stand-up comedy deden. Dan moet je ter plekke grapjes maken en heb je geen tijd om daarover na te denken. Ik houd van nieuwe dingen proberen, dus ik ben ook het podium op gegaan. Maar ik bakte er niets van! Niemand moest lachen en ik kon wel door de grond zakken Nu kan ik er gelukkig hard om lachen!

Heb je een tip voor kinderen die ook verslaggever willen worden?
Zoek eens uit of je kan gaan werken of meelopen bij de lokale omroep. Zo kun je snel ervaring opdoen met het maken van televisie. Blijf vooral ook nieuwsgierig. Als je iets niet begrijpt, altijd vragen: maar hoe zit dat dan?

Favorieten

Wat is je favoriete site/app?
Ik zit heel veel op Instagram, daar post ik ook de foto s die ik maak. Ik vind het een hele leuke app, omdat je foto s kan zien van over de hele wereld. Ik kijk ook vaak op Insta als ik zin heb om weer op reis te gaan.

Wat is je favoriete tv-programma?
Jeugdjournaal! Maar ik kijk ook veel series op Netflix.

Wat is je lievelingseten?
Mijn moeder is geboren in Marokko en kan echt héél lekker Marokkaans koken en daar ben ik echt super fan van! Op mijn verjaardag vraag ik altijd aan mijn moeder of ze dan de lekkerste Marokkaanse gerechten wil maken. Maar ik hou ook heel erg van Aziatisch eten zoals bijvoorbeeld curry.

Wat is je lievelingskleur?
Groen.

Wat is je lievelingsdier?
De giraffe. Ik vind het een heel mooi dier met mooie kleuren en ik vind dat ze grappig lopen. Ze maken wel hun oren schoon met hun tong, die is namelijk heel lang (en blauw!). Dat is wel een beetje vies, haha.

Wat is je favoriete muziek?
Ik luister echt van alles: van Boef tot Beyoncé. Ik vind het ook heel leuk om nieuwe muziek te ontdekken die ik nog nooit eerder gehoord heb. Mijn vrienden en ik wisselen vaak muziektips aan elkaar uit. Dan app ik ze: je moet dit nummer luisteren, het is echt heel goed!

Waar moet je om lachen?
Ik moet altijd heel hard lachen om de kinderen van mijn broers en zus. Ze vertellen me dan moppen die ze op school hebben gehoord of ze doen gewoon gek. Mijn jongste nichtje is twee jaar en die kan nog niet heel groep praten en brabbelt maar een beetje. Dat vind ik heel grappig!