Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kinderen herdenken slachtoffers van de Holocaust

Met een stille tocht, toespraken en bloemenkransen wordt in Amsterdam de Holocaust herdacht. Bij de Holocaust werden miljoenen mensen vermoord. Het gebeurde vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bij de herdenking zijn ook de burgemeester van Amsterdam en premier Rutte aanwezig. Ze luisteren onder andere naar verhalen van mensen die de Tweede Wereldoorlog wel overleefden.

Jaela, Tomer en Michael zijn er ook. De kinderen vertellen over hun opa's en overgrootouders die de Tweede Wereldoorlog meemaakten. Je ziet het in de video hierboven.

Wil je meer weten over het nieuws uit de Tweede Wereldoorlog en over de bevrijding van Nederland? Op deze speciale site van het Jeugdjournaal lees je er alles over.

Tijdens de Holocaust kwamen vooral veel Joden om het leven, maar ook honderdduizenden Sinti en Roma, homoseksuelen, gehandicapten en Jehova's Getuigen werden omgebracht door de nazi's.

Sorry

Van de 160.000 Joden die in 1940 in Nederland woonden, hebben 102.000 de oorlog niet overleefd. Premier Rutte heeft vandaag voor het eerst excuses aangeboden namens de Nederlandse regering. Hij zegt dat Joden in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog niet goed zijn beschermd.

Vind jij het belangrijk om regelmatig stil te staan bij heftige gebeurtenissen uit de geschiedenis of is dat niet nodig? Reageer op de stelling:

466
Het is belangrijk om heftige gebeurtenissen te herdenken.
Eens89.6%
Oneens10.4%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

Bekijk ook