Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

75 jaar geleden: Soldaten bevrijden concentratiekamp Auschwitz

Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Auschwitz was het grootste en het meeste beruchte kamp uit de Tweede Wereldoorlog.

In Auschwitz zijn waarschijnlijk 1,1 miljoen mensen vermoord. Door dat onvoorstelbare aantal is het kamp het symbool geworden voor de gruwelijke gebeurtenissen uit die tijd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen miljoenen mensen om het leven. Dat waren meer dan 6 miljoen Joden, maar ook honderdduizenden Sinti en Roma, homoseksuelen, gehandicapten en Jehova's Getuigen werden omgebracht door de nazi's. Van de 160.000 Joden die in 1940 in Nederland woonden, hebben 102.000 de oorlog niet overleefd.

Wil je meer weten over het nieuws uit de Tweede Wereldoorlog en over de bevrijding van Nederland? Op deze speciale site van het Jeugdjournaal lees je er alles over. Zoals het verhaal van twee kinderen die Auschwitz overleefden.

Toen Russische soldaten het kamp bevrijdden, waren er zo'n 8000 gevangenen. Daar waren ook veel kinderen bij.

Herdenking

In Polen, waar Auschwitz ligt, is vandaag een grote herdenking waar ook veel wereldleiders aanwezig zijn. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn er ook bij.

NOS

Bekijk ook