Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het is zeker: dit jaar is vuurwerk verboden

Een flinke teleurstelling voor vuurwerkliefhebbers. Dit jaar mag niemand vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling. Er werd al langer over gesproken, maar vandaag is dat officieel bekend gemaakt.

Het verbod is geen verrassing. Eerder lieten politie en burgemeesters al weten dat ze liever een Oud en Nieuw hebben zonder vuurwerk. Het maakt namelijk veel slachtoffers. Die kunnen ziekenhuizen er niet bij hebben naast alle corona-patiënten.

Slachtoffers Oud en Nieuw 2019 - 2020 :

- 1300 mensen raakten gewond door vuurwerk. Dat waren er meer dan een jaar eerder.

- Daarvan moesten 385 mensen moesten naar de spoedeisende hulp.

- Ongeveer de helft van alle slachtoffers is jonger dan 20 jaar.

- In de ziekenhuizen was één op de tien slachtoffers jonger dan 10 jaar.

De regering zegt dat ze streng gaan controleren tijdens de jaarwisseling. Volwassenen die het wel afsteken krijgen een boete van zeker 100 euro. Kinderen krijgen een Halt-straf en moeten dan bijvoorbeeld op straat afval opruimen.

Wat mag nog wel?

Alleen vuurwerk uit categorie 1 mag nog worden afgestoken. Dat is vuurwerk dat het hele jaar te koop is aan iedereen van 12 jaar en ouder.

In deze categorie vallen sterretjes, trektouwtjes, knalerwten, knetterballen, grondbloemen, kleine ijsfonteintjes en luchthuilers.

Verkopers van vuurwerk zijn niet blij met het besluit van de regering. Zij zeggen dat ze daardoor veel geld zullen mislopen. De regering heeft daarom besloten dat alle vuurwerkverkopers geld krijgen zodat ze niet failliet gaan.

1159
Wat vind jij van een vuurwerkverbod?
Goed idee29.7%
Jammer35.9%
Belachelijk34.5%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

Bekijk ook