Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Onderzoek: 'Doodschieten van ontsnapte apen kon niet anders'

In november ontsnapten twee chimpansees uit een dierentuin in Amersfoort. Zij werden toen doodgeschoten. Uit een onderzoek blijkt nu dat dat echt niet anders kon.

Wat is er gebeurd?

Op 3 november lukte het verschillende chimpansees om uit hun hok te ontsnappen. De meeste apen konden met eten terug naar het hok worden gelokt, maar bij twee chimpansees lukte dat niet. Zij heten Mike en Karibuna. Toen is er besloten om ze dood te schieten, omdat het te gevaarlijk was dat ze los liepen. Er waren namelijk ook bezoekers in het park toen het gebeurde.

Dat de apen zijn gedood, was volgens de onderzoekers 'de enige en goede oplossing'. Het zou te lang duren om ze te vangen en te verdoven. Ook moesten de verzorgers dan dichtbij de chimpansees komen, en dat was op dat moment erg gevaarlijk.

Het hok van de apen was niet goed dicht. En er is niet goed genoeg gecontroleerd of de dieren konden ontsnappen.

de onderzoekers

De onderzoekers zeggen dat de hokken veiliger worden gemaakt. Dat gaat de dierentuin doen. Er komt een systeem met een soort dubbel slot. Daardoor kan een deur minder makkelijk open blijven.

Bekijk ook