Veel kritiek op WK in Qatar, 'maar beter als we gaan'

Veel kritiek op WK in Qatar, 'maar beter als we gaan'

Het Nederlands elftal speelt de komende week drie belangrijke voetbalwedstrijden. Deze horen bij de kwalificatie voor het WK in Qatar in 2022. Er is al lange tijd veel kritiek op dit toernooi.

Wat is er aan de hand?

Omdat er in Qatar maar weinig stadions waren, moest er flink gebouwd worden. Daarvoor werden miljoenen mensen uit Afrika en Azië gehaald. Deze gastarbeiders moeten zwaar en gevaarlijk werk doen.

Om het leven gekomen

Volgens mensenrechtenorganisaties worden ze niet goed behandeld. Ze krijgen weinig of niet betaald en moeten leven in slechte omstandigheden. Veel van hen mogen niet naar huis en er zijn zelfs mensen om het leven gekomen. Volgens een Engelse krant zelfs meer dan 6500.

Er is kritiek op de organisatie en de landen die naar het WK gaan. Sommigen vinden zelfs dat je als Nederlands elftal helemaal niet naar het WK moet willen gaan. Bondscoach Frank de Boer reageerde op die kritiek:

Ik denk dat iedereen schrikt van de verhalen, maar willen we daar verandering in krijgen, zullen we er aandacht aan moeten schenken. Als we daar zijn, zullen we dat zeker doen.
bondscoach Frank de Boer

Op welke manier ze er aandacht aan gaan geven, is nog niet duidelijk.

Reactie spelers

Vandaag kwamen de spelers van Oranje ook met een reactie. Dat was voor het eerst. Ze hadden er met de spelersgroep over gepraat. Net zoals de bondscoach vinden zij dat het beter is om wel die kant op te gaan.

Laten we daar kijken wat we kunnen doen. Hopelijk is dat iets met alle landen samen.
aanvoerder Georginio Wijnaldum