Uitgezocht: Zo komen tropische spinnen in Nederland

Laatst was het groot nieuws in het Jeugdjournaal: er was een exotische spin tussen bananen gevonden in een supermarkt. En even geleden vond een man een vogelspin in een bak druiven.

Waar komen ze vandaan?

Benjamin vraagt zich af waar die spinnen vandaan komen, en hoe gevaarlijk ze eigenlijk zijn. Hij heeft het onderzocht en vertelt erover in een nieuwe aflevering van Uitgezocht:

Hoe komen die grote spinnen in Nederland? 🕷️ | UITGEZOCHT #33

In Nederland komen geen gevaarlijke spinnen voor. De joekels die je in het nieuws ziet, komen hier per ongeluk naartoe. Ze komen uit andere landen en reizen mee met containers met fruit of groente bijvoorbeeld.

Overleven

De meeste spinnen gaan onderweg al dood. Als er toch eentje per ongeluk vanuit een tropische plek hier komt, overleeft 'ie het meestal niet lang. Exotische spinnen zijn gewend aan warme temperaturen en in Nederland is het een stuk kouder.

Hoeveel?

Alleen er is één probleem: hoeveel van die grote spinnen er precies worden gevonden is niet bekend. Het wordt door niemand bijgehouden. Spinnendeskundigen willen dat dat verandert.

Als we niet weten hoeveel exotische spinnen per ongeluk in Nederland terechtkomen, dan weten we ook niet of we er iets aan moeten doen. We zouden dat dus beter moeten bijhouden bij onze havens en vliegvelden.
spinnendeskundige Jinze

Toch hoef je je er geen zorgen over te maken en kan je gerust fruit blijven kopen. Spinnen overleven hier meestal niet, ze worden vaak meteen doodgemaakt of naar een spinnenopvang gebracht.

Ik ben bang voor spinnen.

19.314 stemmen

Deze stelling is gesloten

48% 9.329 stemmen

51% 9.985 stemmen