Uitgezocht: Waarom is het moeilijk om nepnieuws te herkennen?

Heb jij weleens een nieuwsbericht gelezen dat achteraf niet waar bleek te zijn? Of een foto waarvan je dacht dat 'ie echt was, maar later bekend werd dat het bewerkt was? Dat kan allemaal nepnieuws zijn. En zulke berichten worden steeds lastiger te herkennen.

Waterballetjes

Het Jeugdjournaal is een tijdje geleden ook in nepnieuws getrapt. Herinner jij je de video nog over een Franse YouTuber die zijn hele buurt overspoelde met waterballetjes? Dat bleek nep te zijn. De beelden waren wel echt, maar het verhaal heeft hij erbij verzonnen. Hij heeft de balletjes zelf in zijn wc en wastafel gestopt. Dat anderen er last van hadden, was een leugen.

In de nieuwe Uitgezocht hoor je hoe het kon dat de hele wereld het nieuws over de waterballetjes overnam. Ook kan je een quiz spelen waarin je kunt checken of jij het verschil ziet tussen echt of nep:

Waarom nepnieuws herkennen lastiger wordt | UITGEZOCHT #34

Het is niet gek als je weleens in een nepnieuws bericht bent getrapt. Maar het is wel erg dat er steeds meer nepnieuws wordt verspreid, want daardoor kunnen mensen ook twijfelen aan echt nieuws.

En zo weten mensen soms niet meer wat ze moeten geloven.

Steeds moeilijker

Nepnieuws bestaat al heel lang. Toch wordt het steeds moeilijk om te herkennen. Bijvoorbeeld doordat computerprogramma's steeds beter foto's, video's en zelfs stemmen kunnen veranderen. Vind jij het moeilijk om nepnieuws te herkennen? Je kunt hieronder reageren:

Het is moeilijk om nepnieuws te herkennen.

22.245 stemmen

Deze stelling is gesloten

82% 18.278 stemmen

18% 3.967 stemmen