Annelinde krijgt een corona-vaccinatie, net als andere kwetsbare kinderen

Annelinde krijgt een corona-vaccinatie, net als andere kwetsbare kinderen

Kinderen met een kwetsbare gezondheid mogen vanaf 12 jaar ook een corona-vaccinatie. Bijvoorbeeld als ze een ernstige ziekte hebben of om een andere reden een groot risico lopen om heel ziek te worden na een corona-besmetting. Volgens de Gezondheidsraad - een groep wetenschappers die de overheid advies geeft over corona - is het vaccin veilig voor kinderen. De minister die over corona gaat, neemt hun advies over.

Een van die kinderen is Annelinde van 11. Zij heeft Cystic fibrosis, dat wordt ook wel taaislijmziekte genoemd. Zij is heel blij dat ze een vaccin kan krijgen. Volgende maand wordt ze namelijk 12 jaar.

Dan hoef ik niet meer bang te zijn dat ik corona krijg.
Annelinde

Door haar ziekte zou Annelinde veel zieker worden van corona dan andere kinderen. Daarom was ze het afgelopen jaar extra voorzichtig. Ze is blij dat dat straks minder hoeft.

Eind juni kunnen kinderen een uitnodiging voor een vaccinatie verwachten. De minister denkt dat het om zo'n 60.000 tot 100.000 kinderen gaat. Bijvoorbeeld kinderen met een long- of hartziekte. Of kinderen met overgewicht.

Vaccinatie

Eerder zag je in het Jeugdjournaal Emma en Elise. Zij hebben allebei een ziekte waardoor ze veel risico lopen om ziek te worden van corona. Daarom willen ze graag een vaccinatie. In het filmpje hieronder vertellen ze erover:

Deze kwetsbare kinderen willen snel een vaccin

Het gaat nu alleen nog over vaccinaties voor kinderen met een ziekte of met overgewicht. Over een paar weken komt de Gezondheidsraad ook met een advies over vaccinatie voor alle kinderen van 12 jaar en ouder.