Eerste jongeren kunnen vanaf nu een prik-afspraak maken

Eerste jongeren kunnen vanaf nu een prik-afspraak maken

Kinderen die geboren zijn in 2004 kunnen vanaf vandaag een afspraak maken voor een corona-prik. Dat zijn dus jongeren van 16 en 17 jaar. Waarschijnlijk kunnen zij volgende week langskomen voor hun eerste prik.

Komende week zijn meer jongeren aan de beurt. Iedereen tussen de 12 en 17 jaar kan uiteindelijk een prik krijgen, als ze dat willen. Het is de bedoeling dat zij hun eerste prik kunnen halen voor het begin van het nieuwe schooljaar. Ze krijgen dan in de eerste schoolmaand de tweede.

Waddeneilanden

Op sommige Waddeneilanden mogen 12-jarigen ook al een prik komen halen. Ze hoeven daarvoor geen afspraak te maken.

Goedgekeurd

Jongeren tussen 12 en 17 jaar krijgen een prik van Pfizer. Dat vaccin is goedgekeurd door veel verschillende wetenschappers. In de Verenigde Staten kunnen kinderen de prik van Pfizer al langer halen.

Delta-variant

Steeds meer mensen zijn al gevaccineerd in Nederland. Daardoor zijn er steeds minder mensen besmet met corona. Maar de mensen die besmet zijn, hebben steeds vaker de delta-variant. Op dit moment heeft de helft van de Nederlanders die besmet raakt, deze versie van het virus

Die variant is niet gevaarlijker, alleen het kan wel heel makkelijk mensen besmetten. En dat willen we juist niet.
Annemiek van der Eijk, virusdeskundige

Virusdeskundigen zijn dus blij dat er zoveel mensen al geprikt zijn. Daardoor kan de delta-variant zich minder snel verspreiden. Toch moeten we volgens virusdeskundige Annemiek van der Eijk nog wel even alert blijven.

Het is extra belangrijk om nu even goed op te letten dat die besmettelijkere delta-variant je niet besmet. Dat zou gewoon zonde zijn, want we zijn er echt bijna.
Annemiek van der Eijk, virusdeskundige