Waarom andere landen niet vechten tegen de Taliban
Al weken is het land Afghanistan veel in het nieuws. De Taliban hebben er de macht overgenomen. Online stellen jullie hier veel vragen over. Bijvoorbeeld waarom legers uit andere landen niet vechten tegen de Taliban.
Hieronder proberen we deze en andere belangrijke vragen te beantwoorden.
Waarom zijn veel mensen in Afghanistan bang voor de Taliban?
Veel Afghanen kennen de Taliban van vroeger. Zo'n 30 jaar geleden was het oorlog in Afghanistan. Verschillende groepen vochten er tegen elkaar.
Uiteindelijk waren de Taliban de sterkste. Ze grepen de macht en stelden strenge regels in. Wie zich niet aan hun regels hield, kon zelfs de doodstraf krijgen.
Waarom gingen andere landen zich daarmee bemoeien?
Dat deden ze pas na 11 september 2001. Terroristen pleegden op die dag aanslagen in de Verenigde Staten. Ze vlogen met vliegtuigen grote gebouwen in. Duizenden mensen kwamen daarbij om het leven.
Amerika was woedend. De man achter de aanslagen, Osama Bin Laden, verstopte zich in Afghanistan. Hij hoorde niet bij de Taliban, maar die beschermden hem wel. Om hem te vinden, en om wraak te nemen, besloten de Amerikanen Afghanistan binnen te vallen. Andere landen, waaronder Nederland, gingen helpen. Zo werd de Taliban snel verslagen.
Waarom gingen die landen weer weg?
Na die strijd bleven de landen bijna 20 jaar in Afghanistan. Ze wilden het land opnieuw opbouwen. Zo moesten er nieuwe scholen, ziekenhuizen en een nieuwe regering komen. Ook wilden ze een Afghaans leger trainen dat sterk genoeg was om zelf voor het land te zorgen.
Maar dat duurde allemaal zo lang dat Amerika vond dat het geen zin meer had om te blijven. Ze besloten te vertrekken en andere landen deden hetzelfde. De Taliban zagen hun kans en veroverden het land razendsnel terug.
Waarom komen die landen nu niet terug?
Nu zijn de Taliban dus weer aan de macht. Maar deze keer willen landen zoals de VS en Nederland geen oorlog tegen ze beginnen. Ze zijn bang dat alles dan weer opnieuw begint.