Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Onderzoekers: 'Zeespiegel bij Nederland stijgt mogelijk 2 meter'

Onderzoekers maken zich grote zorgen over de gevolgen van klimaatverandering in Nederland. Het zou veel extremer zijn en ook sneller gaan dan eerder werd verwacht. Dat staat in een groot klimaatrapport over Nederland dat vandaag is gepresenteerd.

Uit het onderzoek blijkt dat het zeewater sneller stijgt als er geen extra maatregelen worden genomen. Mogelijk is het zeewater aan het eind van deze eeuw met 1,2 meter gestegen. Dit kan nog meer worden, als het smelten van het ijs op Antarctica sneller gaat. Dan zou het ook om 2 meter kunnen gaan.

Overstromingen

Ook verwachten de onderzoekers dat de lentes en zomers droger worden en dat er in de toekomst meer extreme buien zijn.

Afgelopen zomer was al goed te zien wat voor een impact het weer kan hebben op Nederland. In Leersum veroorzaakte valwind veel schade en er vielen een paar gewonden. In Limburg waren er grote overstromingen.

Delen van Limburg stroomden over
1Limburg

Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat er snel meer maatregelen komen. Zondag start in de Schotse stad Glasgow een klimaattop waar wereldleiders en wetenschappers praten over hoe ze klimaatverandering kunnen aanpakken.

571
Maak jij je zorgen over het klimaat?
Ja80.5%
Nee19.5%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

Bekijk ook