JINT oekraine kinderen

Kinderen in Oekraïne krijgen les over wapens en oorlog

Kinderen in Oekraïne merken dat er misschien oorlog komt met hun buurland Rusland. Militairen geven les aan Oekraïense kinderen in wat ze moeten doen als dat gebeurt. De soldaten laten nep-wapens en nep-explosieven zien op school en vertellen over de gevaren.

Deze wapens zijn in het echt heel gevaarlijk.
Oekraïense soldaat

Er is grote ongerustheid in de wereld over de spanningen tussen Oekraïne en Rusland. De twee buurlanden hebben al lang ruzie. Rusland stuurt steeds meer soldaten naar de grens met Oekraïne. De regering in Oekraïne wil dat de mensen in het land voorbereid zijn, ook de kinderen.

De kinderen vinden het nuttig om te weten wat ze moeten doen als er explosieven bij hen in de buurt terechtkomen.

Als we een bom vinden, weten we wat we moeten doen. Dan raken we hoop ik niet in paniek.
Oekraïense kinderen

Oekraïne en Rusland zeggen allebei dat ze echt geen oorlog willen. Maar gaan er steeds meer soldaten naar het gebied bij de grens tussen de twee landen.

We maakten er dit weekend deze video over.

Komt er een grote oorlog tussen Rusland en Oekraïne?

Oekraïne en Rusland zijn nauw met elkaar verbonden, maar toch maken ze al jaren ruzie met elkaar.

Rusland heeft al eerder een stuk land van Oekraïne afgepakt. Oekraïne is nu bang dat Rusland het land binnenvalt en nog meer gebieden afpakt.

Rusland vindt het geen prettig idee dat zo'n groot buurland als Oekraïne vrienden wordt met westerse landen. Want Rusland vertrouwt het westen niet en wil niet dat die landen veel invloed krijgen in Oekraïne.
Kysia Hekster, journalist Jeugdjournaal in Oekraïne

Westerse landen willen Oekraïne helpen. Ook Nederland praat daarover mee, samen met andere Europese landen en de Verenigde Staten. De landen willen voorkomen dat het Russische leger Oekraïne binnenvalt.

Geen gevaar in Nederland

Maar, wat er ook gebeurt, kinderen in Nederland hoeven zich geen zorgen te maken over of er hier ook oorlog komt. Dat zegt journalist Kysia Hekster, die voor het Jeugdjournaal in Oekraïne is.

JINT stupper Kysia oorlog

In Oekraïne zijn mensen wel bezorgd. Wij spraken met twee Nederlandse kinderen in Oekraïne. Die wonen daar, omdat hun ouders er werken.

Ieder land heeft het recht om zijn eigen land te zijn en daarom vind ik het niet leuk dat Rusland Oekraïne wil afpakken.
Elise

Of er oorlog uitbreekt tussen de twee landen, weet nu niemand. Alle betrokken landen blijven praten om een oplossing te vinden. Maar tot nu toe is die oplossing er nog niet.