Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wat is er aan de hand in Oekraïne?

Het is al lange tijd onrustig in Oekraïne. Bij de grens met Rusland staan Russische militairen klaar die misschien wel het land willen binnenvallen. Dat zou al binnen een paar dagen kunnen gebeuren.

Sommige mensen zijn bang dat er een oorlog uitbreekt. Dat komt doordat Oekraïne en Rusland al jarenlang ruzie hebben.

Waarom hebben Oekraïne en Rusland ruzie?

Oekraïne hoorde ooit bij Rusland, dat heette toen nog de Sovjet-Unie. Maar zo'n dertig jaar geleden werd Oekraïne een eigen land. Sindsdien werkt Oekraïne steeds meer samen met westerse landen, zoals Europese landen en de Verenigde Staten.

Maar volgens Rusland is dat tegen de afspraken die vroeger zijn gemaakt. Russische leiders vertrouwen westerse leiders niet.

De afgelopen weken hebben wereldleiders met elkaar gesproken over de situatie in Oekraïne. Ze hopen dat de spanning daar minder wordt en dat alles rustig blijft. Maar tot nu toe loopt de spanning alleen maar op.

Nederlanders vertrokken

De Nederlandse regering zei gisteren dat Nederlanders niet meer naar Oekraïne moeten reizen. En Nederlanders die daar al zijn, kunnen het beste zo snel mogelijk weg gaan.

Elise en haar familie wonen in Oekraïne, in de stad Lviv. Ze was eerder te zien in het Jeugdjournaal. Toen zeiden zij en haar ouders dat ze nog niet weg zouden gaan. Nu zijn ze toch vertrokken, omdat ze het te gevaarlijk vinden.

Ik vind jammer dat we weggaan ook omdat ik geen school wil missen.

Elise

Toch snapt Elise het wel. Deze week wil ze haar familie in Nederland bezoeken. Ze hoopt dat ze daarna weer terug kunnen naar Oekraïne.

Bekijk ook