President Poetin stuurt Russische militairen naar Oekraïne

Poetin stuurt Russische militairen naar Oekraïne, andere landen zijn boos

De Russische president Poetin heeft besloten militairen naar Oekraïne te sturen. In een toespraak, die gisteravond live op Russische televisie was, zei Poetin dreigende dingen over Oekraïne.

Kort na de toespraak van Poetin gingen er beelden rond op social media van Russische militairen die Oekraïne in trokken.

Poetin zei dat Rusland twee gebieden in Oekraïne niet meer als Oekraïne ziet. Het gaat om de gebieden Loegansk en Donetsk. Die gebieden liggen bij de grens tussen Rusland en Oekraïne.

Poetin zegt dat hij de soldaten stuurt om vrede te krijgen. Maar veel mensen zien het niet zo. Zij zien het als een aanval op Oekraïne. De president van Oekraïne zegt dat Loegansk en Donetsk nog gewoon bij Oekraïne horen.

We zullen er alles aan doen om de situatie te houden zoals het is.
President Zelensky van Oekraïne

Veel landen zijn het niet eens met de beslissing van Poetin. Ze zeggen dat ze Rusland strenge regels op willen leggen. Het wordt dan lastiger om met Rusland samen te werken.

Premier Rutte is ook boos op Rusland. Hij zegt dat hij de komende dagen gaat praten met andere wereldleiders om te kijken hoe ze Rusland kunnen straffen.

Vorige week kregen we een vraag van Ruben. Hij vroeg zich af of wij in Nederland gevaar lopen als er een oorlog komt. Dat is niet zo, vertelt oorlogsdeskundige Bob Deen:

Lopen wij gevaar als er oorlog komt tussen Rusland en Oekraïne?