Zo wordt Rusland gestraft voor de oorlog in Oekraïne

Zo wordt Rusland gestraft voor de oorlog in Oekraïne

Ruim een week geleden viel Rusland Oekraïne binnen en begon daar een oorlog. Leiders van andere landen zijn daar boos over en willen dat Rusland stopt. Zolang dat niet gebeurt, wordt het land gestraft.

Elke dag bedenken ze weer nieuwe maatregelen. Dit zijn de belangrijkste straffen:

Minder geld

Landen hebben afgesproken dat ze geen spullen van Rusland kopen en dat er geen Russische vliegtuigen mogen landen en opstijgen in Europa of de Verenigde Staten. Rusland verdient daardoor veel minder geld.

Rusland heeft nog een hoop geld staan op rekeningen van buitenlandse banken. Maar er zijn maatregelen genomen waardoor Rusland daar niet bij kan.

Minder spullen

Sommige bedrijven willen geen of minder spullen aan Rusland verkopen. Daardoor zijn er binnenkort bijvoorbeeld geen telefoons van Apple en sneakers van Nike meer te koop in het land. Ook komen veel nieuwe films niet meer in de Russische bioscopen.

Rijke Russen worden ook gestraft. Zo heeft Duitsland een heel duur schip in beslag genomen van een Russische miljardair.

Het schip is meer dan 500 miljoen euro waard

Vanwege de Russische inval in Oekraïne mag Rusland niet meer meedoen aan het WK voetbal in Qatar, zijn alle Russische voetbalclubs uit de Europese competitie gehaald en mogen sporters van Rusland en Belarus niet meedoen aan de Paralympische Spelen.

De Formule 1 organiseert geen races meer in Rusland en game-bedrijf EA Sports haalt het Russische nationale voetbalteam en alle Russische clubs uit verschillende FIFA-games.

En meer......

Er zijn nog veel meer dingen bedacht om Rusland te straffen. Wereldleiders hopen dat Rusland daardoor geen andere keuze heeft dan om de troepen uit Oekraïne terug te trekken.