Al 1 miljoen kinderen uit Oekraïne gevlucht

Al 1 miljoen kinderen uit Oekraïne gevlucht

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn al meer dan een miljoen kinderen gevlucht. Dat zegt kinderrechten-organisatie Unicef.

Vooral veel moeders en kinderen proberen het land uit te komen. Mannen blijven vaak achter, bijvoorbeeld om te vechten tegen het Russische leger.

Nederland

Veel vluchtelingen gaan naar buurlanden, zoals Polen en Moldavië. Maar er zijn ook al meer dan duizend Oekraïners in Nederland aangekomen. Ze worden opgevangen bij familie, vrienden of op opvanglocaties.

Premier Rutte denkt dat er nog veel meer Oekraïners naar Nederland komen en hij wil dat Oekraïense kinderen hier snel naar school kunnen.

We gaan er echt voor zorgen dat die hier goed in het onderwijs worden opgevangen. Scholen zijn zich ook al aan het voorbereiden op de extra leerlingen.
Mark Rutte

De gevechten in Oekraïne gingen gisteren en afgelopen nacht door. Er werd zelfs een kinderziekenhuis verwoest door het Russische leger. Daarbij zouden ook doden zijn gevallen.

Landen en bedrijven proberen steeds meer dingen te bedenken om Rusland te straffen. Zo maakte Sony bekend dat ze geen Playstations en spellen meer verkopen in Rusland. Eerder stopten onder meer McDonald's, Coca-Cola, Ikea, Nike en Apple in het land.