Drie weken oorlog in Oekraïne, is het einde in zicht?

Drie weken oorlog in Oekraïne, is het einde in zicht?

Het is nu meer dan drie weken geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel en ondertussen is er veel gebeurd. Veel gebouwen zijn verwoest, meer dan 3 miljoen mensen zijn gevlucht en door de oorlog zijn duizenden mensen om het leven gekomen.

In de video hierboven praten we met veiligheidsdeskundige Bob Deen over hoe de oorlog gaat en of het einde al in zicht is.

Ik vind het verschrikkelijk om te zien. Een land dat ik zo goed ken en waar ik zo graag kwam, wordt helemaal kapot geschoten. Voor gewone mensen moet het heel erg eng zijn. En veel Oekraïners, moeders en kinderen moeten vluchten.
Bob Deen, veiligheidsdeskundige

Ook al maakt het Russische leger veel slachtoffers. Volgens Bob Deen gaat het voor hen niet zoals gepland.

Het Russische leger is eigenlijk een beetje vastgelopen. En dat komt ook doordat de Oekraïners heel goed terugvechten. Maar het gaat te ver om te zeggen dat Oekraïne gewonnen heeft of aan het winnen is.
Bob Deen, veiligheidsdeskundige

Ondertussen praten wereldleiders met elkaar over de oorlog. Ze willen dat Rusland stopt met aanvallen. Daarom leggen ze het land straffen op. Ook zijn er gesprekken tussen de regering van Rusland en Oekraïne.

Het is heel belangrijk dat twee landen die met elkaar in oorlog zijn, toch met elkaar blijven praten. Dat is de enige manier waarop je zo'n oorlog echt komt stoppen.
Bob Deen, veiligheidsdeskundige

De omstandigheden in Oekraïne zijn door de oorlog heel zwaar. Er is weinig eten en drinken en ook is er bijna geen medische zorg. Door alle gevechten is het voor hulpverleners moeilijk om mensen te bereiken:

Hulpverleners willen mensen in Oekraïne helpen, maar dat is lastig