Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zelfs op de Noordpool spoelt plastic aan

Zelfs op de Noordpool, waar bijna geen mensen wonen, is plastic te vinden. Dat heeft een groep wetenschappers ontdekt. Ze waren de afgelopen twee weken op het onbewoonde eiland Edgeøya om onderzoek te doen naar klimaatverandering.

Op die plek vind je ijs, sneeuw en ijsberen, maar dus ook plastic. De onderzoekers vinden dat opvallend.

We vinden deze deeltjes op de meest afgelegen plekken in de wereld, terwijl daar nooit mensen komen. Dat baart me wel zorgen.

een van de onderzoekers

Er liggen grote stukken plastic, maar ook kleine deeltjes. De onderzoekers ruimen het plastic op. Ook kijken ze waar het vandaan komt. Zo hopen ze de stroom plastic te stoppen.

Wat doen de onderzoekers op de Noordpool?

Een groep van 50 wetenschappers vertrok twee weken geleden naar Edgeøya, een onbewoond eiland bij de Noordpool. Op die plek gaat de opwarming van de aarde het snelst.

Onderzoekers zijn er eerder ook al geweest, in dezelfde tijd van het jaar. Zo kunnen ze goed vergelijken hoe het daar nu gaat. Sommige onderzoekers deden onderzoek naar de zee of naar het ijs, andere naar planten of dieren daar wonen.

De expeditie naar de Noordpool is nu afgelopen. Makkelijk was het niet. De onderzoekers sliepen in een boot. Ze zouden regelmatig aan land gaan om onderzoek te doen. Maar dat kon niet altijd, omdat er ijsberen zaten.

Ook was het af en toe slecht weer en kregen sommige onderzoekers corona. Toch zijn ze blij dat ze dit onderzoek mochten doen.

Bekijk ook